Në një botë dixhitale, ku stimulimi vizual është në qendër të vëmendjes, videot dhe imazhet janë bërë protagonistët e vërtetë të internetit. Ata janë në gjendje të argëtojnë, të tregojnë histori, të ngjallin emocione dhe të transformojnë një faqe të thjeshtë ueb në një përvojë tërheqëse për përdoruesit. Prandaj është e natyrshme që ne të investojmë kohë në zgjedhjen e imazheve të duhura për faqet tona dhe për promovimin online të aktiviteteve tona. Por a jeni të vetëdijshëm për potencialin e fshehur pas optimizimit të imazhit SEO?

Kur përdoren siç duhet, imazhet nuk janë vetëm elementë dekorativë ose që bien në sy; ato bëhen mjete të fuqishme që mund të rrisin trafikun organik të faqes suaj të internetit, të tërheqin një fluks të vazhdueshëm vizitorësh dhe të përmirësojnë kohën e tyre në faqe, duke rritur nivelin e përvojës së përdoruesit. Në të kundërt, nëse menaxhohen gabimisht, ato mund të bëhen peshë e vdekur që ngadalëson faqen tuaj, komprometon UX dhe pengon shikueshmërinë tuaj në internet.

Kjo është arsyeja pse ju nuk mund të “ngarkoni dhe harroni”. Optimizimi i imazheve për SEO është një art (dhe një shkencë), një ekuilibër që duhet vendosur në anë të ndryshme të shkallës estetike, teknike dhe strategjike. Në këtë udhëzues të detajuar ne do t’ju tregojmë se si është e mundur të favorizoni pozicionimin e imazheve dhe sa mund të përfaqësojë një vlerë të shtuar për strategjitë tuaja SEO.

Pse optimizimi i imazhit është vendimtar për SEO?

Siç u trajtua në hyrjen e mësipërme, përveç përmirësimit të përvojës së përdoruesit, optimizimi i saktë i imazhit mund të ofrojë avantazhe të rëndësishme për sa i përket dukshmërisë së SEO.

Imazhet e optimizuara saktë:

Rritin shpejtësinë e ngarkimit të faqes, e cila është thelbësore për përvojën e përdoruesit dhe pozicionimin në Google;

Ndihmojnë që faqja juaj të shfaqet në rezultatet vizuale të kërkimit;

Përmirësojnë ndërveprimet dhe angazhimin e përdoruesve.

Kërkimet e imazheve, megjithëse më pak të përhapura se kërkimet klasike të pyetjeve, kanë mundësinë t’ju sjellin trafik për të synuar njerëzit që kërkojnë produkte ose shërbime dhe “kapen” nga imazhet në faqen tuaj. Natyrisht, kjo është e mundur vetëm nëse të njëjtat imazhe renditen në SERP. Le të shohim disa teknika të dobishme për këtë qëllim.

Rëndësia e tekstit alt në imazhe

“Alt Text” ose teksti alternativ është një përshkrim i shkurtër i imazhit, i cili shfaqet kur imazhi nuk mund të ngarkohet dhe ndihmon motorët e kërkimit të kuptojnë përmbajtjen e figurës. Kjo e bën “Alt Text” thelbësor për optimizimin e duhur.

Prandaj, sigurohuni që teksti alternativ të jetë përshkrues dhe i përshtatshëm për përmbajtjen e imazhit dhe përmban fjalën kyçe kryesore për të cilën po optimizoni faqen.

Udhëzues praktik për optimizimin e imazhit

Pavarësisht nëse jeni duke drejtuar një e-commerce, blog ose faqe interneti korporative, imazhet ndihmojnë në tërheqjen e vëmendjes, përcjelljen e informacionit dhe krijimin e një lidhje emocionale me audiencën tuaj. Ne kemi parë gjithashtu tashmë se si ato mund të ndikojnë në trafikun organik, falë vendosjeve në faqet e rezultateve të kërkimit në Google. Por ato gjithashtu mund të bëhen një thikë me dy tehe nëse nuk menaxhohen siç duhet nga perspektiva e SEO.

Një imazh i pa optimizuar mund të ngadalësojë faqen tuaj, duke e bërë përvojën e përdoruesit zhgënjyese dhe duke penalizuar renditjen tuaj në motorët e kërkimit.

Kujdes: Optimizimi i imazheve për SEO nuk ka të bëjë vetëm me kompresimin e madhësisë së skedarit. Është një ekuilibër kompleks i cilësisë, formatit, emrit të skedarit, alt text dhe shumë faktorëve të tjerë. Kjo është arsyeja pse është thelbësore që të keni udhëzime të qarta, hap pas hapi për të lundruar nëpër këto aspekte, duke siguruar që çdo imazh në faqen tuaj të jetë një aset dhe jo një pengesë.

Në paragrafët vijues, ne do t’ju udhëzojmë nëpër hapat bazë dhe praktikat më të mira për t’u siguruar që imazhet tuaja nuk janë vetëm tërheqëse vizualisht, por edhe SEO të optimizuara.

Emri dhe formati i skedarit

Optimizimi i emrit të skedarit të imazhit tuaj për SEO fillon me zgjedhjen e emrit të duhur. Është më mirë të shmangni emrat e përgjithshëm si “image1.jpg”, por në vend të kësaj përdorni fjalë kyçe përkatëse që përshkruajnë atë që është ilustruar në figurë. Për sa i përket formatit, është e rëndësishme të zgjidhni formatin e duhur (si p.sh. jpg, .png ose .webp) bazuar në llojin dhe përdorimin e imazhit në sajt, duke preferuar, kur është e mundur, formatet më të lehta dhe më të lehta për t’u ngarkuar. .

Madhësia, rezolucioni dhe cilësia

Edhe nëse nuk jeni dizajner grafik, mund të gjeni lehtësisht mjete falas në internet për të zvogëluar madhësinë dhe rezolucionin e imazheve, një faktor tjetër i rëndësishëm për një strategji korrekte SEO. Në këtë mënyrë do të jeni në gjendje të garantoni imazhe të mprehta pa kompromentuar shpejtësinë e ngarkimit.

Është e kotë të ngarkosh imazhe prej 1000 pikselësh në anë, nëse ato shfaqen 300 pikselë në ekran. Studioni mirë se cila është madhësia optimale e skedarit dhe veproni në përputhje me rrethanat.

Shpejtësia e ngarkimit

Shpejtësia e ngarkimit të faqeve është thelbësore: faqet e ngadalta penalizohen nga motorët e kërkimit, dihet mirë kjo. Ndonjëherë nuk mjafton të ngarkosh imazhe super të optimizuara. Mund të jetë e nevojshme të punohet në strukturën dhe kodin e websajtit për ta bërë atë të pastër dhe të lehtë, pa qenë grafika një kufizim për optimizimin për Core Web Vitals.

Fjalë kyçe dhe të ngjashme në optimizimin e imazhit për SEO

Ne kemi folur tashmë për rëndësinë e semantikës SEO në një artikull të mëparshëm. Janë koncepte që i referohen marrëdhënieve midis fjalëve kyçe, kontekstit të artikullit dhe korrelacioneve midis kërkimeve të përdoruesve. Kur optimizoni imazhet, merrni parasysh këto aspekte, në veçanti:

Korrelacioni ndërmjet tekstit dhe imazhit: A janë imazhet tuaja të rëndësishme me përmbajtjen e faqes?

Rëndësia e fjalëve kyçe: Përdorni fjalë kyçe përkatëse dhe të lidhura në përshkrime, emra skedarësh dhe tekst alternativ. 

Optimizimi i imazheve nuk është vetëm një çështje estetike, por një strategji komplekse e cila, nëse zbatohet në mënyrë korrekte, mund të sjellë avantazhe të shumta në drejtim të SEO. A është faqja juaj e optimizuar tashmë? Për një analizë të plotë të Auditimit të SEO, drejtojuni grupit të specialistëve në Wolf Agency.